Acció de ciència ciutadana dins del programa amb fons europeus Viu Verd
L'impuls del verd urbà a Viladecans avança de la mà de la gent. La iniciativa municipal Viu Verd ha completat la primera fase del seu espai d'empoderament popular, el Laboratori Ciutadà de Salut Urbana, amb la contribució de les persones participants en el repte de mesurar com transforma el verd la qualitat de l'aire i, per tant, la salut.
Aquestes persones s'han estat formant de manera voluntària des del mes de juny de la mà de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Al setembre, van visitar dos parcs per participar d'una acció de ciència ciutadana que ajudi a tenir uns exemples del canvi que suposarà la iniciativa en diferents punts de la ciutat.
Així, als parcs de la Marina i de la Pau, van col·locar elements per mesurar la contaminació ambiental, i també van enregistrar la temperatura en diferents punts. A més, van completar un qüestionari de percepció del verd.
Els mesuraments permetran fer, a finals del 2025, una comparativa sobre la qualitat de l'aire i la reducció de la temperatura. I és que d'aquí a poc més d'un any, s'haurà completat el calendari de plantació d'arbres i arbustos previst en el programa Viu Verd.
Llavors també es valorarà l'evolució del canvi en funció dels qüestionaris, tot comparant-la amb altres zones importants de verd de la ciutat.
Aquest proper hivern, l'Ajuntament iniciarà les plantacions d'arbres i arbustos previstes pel pla en la façana de l'autovia C-32 i en una desena de parcs, jardins i places. Es tracta dels parcs de la Marina, la Muntanyeta, la Pau i de Castelldefels, així com dels jardins de Creu Casas i de la Fontpedrosa i, també, les places de la Llibertat, del Primer de Maig i de la Gent Gran.
A més de revitalitzar-se amb nova vegetació, aquests llocs esdevindran espais de refugi climàtic per fer front a uns estius que any rere any porten temperatures més altes i onades de calor més repetides.
A més d'afavorir la salut als barris, la iniciativa afavorirà el benestar creant itineraris connectors amb l'entorn natural, com la serra del Montbaig, el Parc Agrari i els Espais Naturals del Delta.
Viu Verd també incorpora altres actuacions, com la instal·lació d'hàbitats per a fauna (ocells, ratpenats i insectes), la creació d'un nou eix verd als barris de Ponent i la formació als instituts locals de més d'un miler d'Ambaixadors per la Justícia Climàtica.
El pla compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri de Transició Ecològica, i està finançat pel Govern d'Espanya a través del Pla de Recuperació amb els fons NextGenerationEU de la Unió Europea.
L'Ajuntament obrirà un procés consultiu per saber com les persones senten la...
Dins aquest pla de renaturalització, el consistori ha impulsat el programa...
La localitat metropolitana celebrarà l'any 'Green leaf' omplint cada escocell...
Amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat pels fons de la Unió Europea NextGenerationEU.