Viladecans, flamant Ciutat Fulla Verda Europea (o Green Leaf) 2025 destinarà els 200.000 euros aconseguits amb el reconeixement a implementar projectes que milloraran la vida i la salut dels ciutadans i permetran construir una ciutat més sostenible - la capital ambiental europea de les ciutats de menys de 100.000 habitants ve amb un ampli programa d'activitats encaminades a millorar la qualitat de l'aire, augmentar àrees verdes i fomentar la sostenibilitat, involucrant la ciutadania en aquesta autèntica revolució ecològica.
Liderar les ciutats de la Unió Europea (UE) amb zero emissions de carboni a l'atmosfera el 2030, 20 anys del que marquen els objectius comunitaris i si és possible tenir un saldo negatiu el 2050. Aquest és el gran repte O Mision Clima) que s'ha fixat Viladecans, un municipi que debuta aquest any com a Ciutat Green Leaf (Fulla Verda) europea, un guardó que reconeix les urbs de menys de 100.000 habitants del Vell Continent pel seu compromís i la seva implicació a l'hora d'abordar els desafiaments mediambientals urbans i la seva aposta per la sostenibilitat com a prioritat de govern. Durant tot aquest any 2025, Viladecans regnarà entre les ciutats europees més ecològiques de la mà de Trieste (Itàlia), municipi amb què comparteix ex aequo el premi.
Jordi Mazón, quart tinent d'alcalde de Mobilitat, neteja i recollida de residus i de Foment de la Ciència i divulgació científica de Viladecans, ha explicat aquest dijous que el nodrit programada d'activitats de la capitalitat Green Leaf programat per a aquest any que comença (i dotat dels 200.000 euros procedent de la part econòmica del premi europeu) aposta per oferir als ciutadans de Viladecans la possibilitat "d'una vida més saludable, física i mentalment, i més confortable”, a més de continuar avançant en qualitat de l'aire i de l'aigua, recuperació i reciclatge de residus, economia circular, minimització de la contaminació acústica, biodiversitat, impuls de les zones verdes i adaptació al canvi climàtic, set paràmetres on la ciutat és el líder europeu de l'any.
Entre els projectes que es desenvoluparan i amplificaran a Viladecans sota la corona del Full Verd europeu destaca el Viu Verd, una iniciativa “de renaturalització”, explica Mazón, per aconseguir una ciutat més sostenible, amb més arbrat i adaptada als rigors del canvi climàtic. L'alcaldessa de Viladecans, Olga Morales, ha destacat que aquest innovador programa necessita del suport “de la ciutadania i de les organitzacions”, un repte que resulta a priori fàcil d'assolir ja que Viladecans “fa més de 20 anys que treballa per ser una ciutat més verda, sostenible i respectuosa amb el medi ambient, una trajectòria que ens ha portat a apostar valerosament per projectes innovadors i que ha culminat amb el reconeixement com a ciutat Green Leaf 2025”, ha subratllat Morales.
L'afany migambeintal del municipi és tan gran que la ciutat ha posat en marxa el seu propi model per reverdir el municipi basat en la fórmula 3-30-300. És a dir: Tots i cadascun dels veïns de la localitat han de disposar d'almenys tres arbres visibles des de la porta de casa seva o des de la finestra. Tots els barris han de tenir un 30% de la superfície de zona vegetal arbrada i tots els habitants han de tenir un gran parc o un bosc urbà d'aproximadament una hectàrea d'extensió a 300 metres com a màxim del seu habitatge. Ara a Viladecans aquesta distància mitjana a les grans zones verdes està fixada a 400 metres.
Un altre dels grans projectes de Viladecans que rebran un impuls amb la capitalitat verda europea és el futur eix verd de Ponent, que transformarà una zona d´asfalt i ciment pur i dur en un corredor verd que connecti amb l´espai forestal, naturalitzant un tram de l'avinguda de Can Palmer.
També es potenciaran els parcs existents (de la Gent Gran, la Pau i la Marina, principalment) i es dotarà d'un cinturó verd a la façana del Parc de Negocis sobre l'autopista C-32.
A la presentació de les activitats Viladecans Ciutat Fulla Verda Europea 2025 també hi ha participat Fernando Valladares, professor d'investigació del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Valladares ha posat l'accent en la importància que tenen els municipis a l'hora de lluitar contra el canvi climàtic, perquè els ciutadans s'identifiquen amb el territori i perquè la millora mediambiental i la sostenibilitat del planeta “depèn de cadascuna de les persones, són les úniques que amb un canvi d'actitud positiu podran aconseguir que s'assoleixin les metes” i així les noves generacions no seran les primeres des de les albors de la humanitat en assumir que "no els surt rentable la supervivència”.
Viladecans estrena el programa Viu Verd per renaturalitzar la ciutat
L'Ajuntament aposta per ampliar la cobertura vegetal i la biodiversitat per tal...
L'Ajuntament llança el programa 'Viu Verd' amb l'objectiu de crear "grans...
Amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat pels fons de la Unió Europea NextGenerationEU.