L'Ajuntament llança el programa 'Viu Verd' amb l'objectiu de crear "grans àrees verdes" en el teixit urbà.
"Com podem fer que la muntanya i la zona agrícola entrin a la ciutat? Com podem fer que el verd entri a la ciutat? No només fent parcs, sinó donant continuïtat a la zona forestal i a la zona agrícola que tenim", diu l'alcalde de Viladecans (Baix Llobregat), Carles Ruiz (PSC), qui explica que el consistori ha llançat el programa 'Viu Verd' amb l'objectiu de crear "grans àrees verdes" en el teixit urbà que, pràcticament, permeten passejar d'un barri a un altre de la ciutat per "zones d'infraestructura verda".
Per a això, Ruiz explica que l'Ajuntament està dissenyant o ha iniciat ja projectes que permetin desenvolupar "la regla del 3-30-300", és a dir, que cada persona pugui veure, al menys, tres arbres des de casa seva, tenir al menys un 30% de cobertura vegetal al seu barri i estar a 300 metres d'un parc. Un dels elements en els que ja treballa el consistori de Viladecans és en augmentar la dotació d'arbres a la trama urbana i, destaca Ruiz, l'objectiu és passar dels 18.000 exemplars actuals als 30.000 el 2030, el que suposa, quasi, duplicar el nombre d'arbres actuals.
L'alcalde ha explicat la missió en què ara s'endinsa la localitat en el marc de la presentació de la 53a edició de la Fira de Sant Isidre, un punt de trobada entre la modernitat i la tradició o el comerç i la pagesia, que, aquest 2024, serà objecte també de l'obertura d'un procés consultiu “per saber com els veïns senten i valoren la presència de la natura al municipi".
El marc de la Fira, que es desenvoluparà els dies 18 i 19 de maig i que rep uns 50.000 visitants, no és casual. El mateix alcalde la descriu com “el gran aparador del municipi” per exposar la diversitat econòmica i social que conforma la ciutat, així com alguns dels seus elements més singulars o el valor que suposen els productes de proximitat que es cultiven al Parc Agrari del Baix Llobregat.
Així, també es planteja com a aparador per donar a conèixer cap a on va la ciutat. Per això, el consistori aprofitarà insistir en aquesta idea de “deixar d'entendre la ciutat com l'antagonista al camp i, així, impulsar-hi la integració de la natura” a través del programa Viu Verd. La Fundació Biodiversitat i el Ministeri de Transició Ecològica ja van dotar amb 2,8 milions d'euros de fons europeus Next Generation el municipi l'octubre del 2023 per desenvolupar aquestes fites.
D'aquesta manera, els primers projectes per propulsar aquesta integració es desenvoluparan al 'Nou Eix Verd' a la zona de Ponent, on les actuacions centrals passaran per crear una trama que “travesseu aquests barris fins arribar a l'espai forestal”. Per aconseguir-ho, l'Ajuntament preveu la naturalització de l'avinguda de Can Palmer i densificar la cobertura vegetal a parcs propers.
A més, el govern local també preveu potenciar zones verdes ja existents, com ara la façana de l'autopista C-32 davant del parc de Negocis, o les places Primer de Maig i del Llobregat. El programa Viu Verd i compta amb la col·laboració de l'Institut Català d'Ornitologia, Plant for the Planet i l'Institut de Salut Global de Barcelona.
Viladecans estrena el programa Viu Verd per renaturalitzar la ciutat
Viladecans va engegar l’any Green Leaf amb un gran acte públic per compartir...
Acció de ciència ciutadana dins del programa amb fons europeus Viu Verd
Amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat pels fons de la Unió Europea NextGenerationEU.