NOTÍCIA

VIU VERD, MÉS NATURA URBANA PER FER MÉS SALUT

1 de juny de 2024

L'Ajuntament aposta per ampliar la cobertura vegetal i la biodiversitat per tal de millorar la salut física i mental de la ciutadania.

Impulsada amb fons europeus, la iniciativa busca aplicar la inspiradora regla 3-30-300 impulsada per la Fundación Biodiversidad.

Cada vegada més la ciència confirma que la natura i la salut són un binomi inseparable a les ciutats, el disseny de les quals té implicacions sobre el benestar físic i psíquic de les persones. Per això, abans d'arribar a l'any 2026 l'Ajuntament vol posar les bases del seu pla de renaturalització urbana.

El catalitzador serà el programa Viu Verd, una innovadora iniciativa municipal per potenciar una ciutat més saludable de la mà de la ciutadania i d'organitzacions expertes, com el Barcelona Institute for Global Health, l'ONG Plant for the Planet i l'Institut Català d'Ornitologia.

La originalitat de l'aposta ha permès rebre un suport de 2,8 milions d'euros de fons europeus, que accelereraran una transformació que cuida de Viladecans i del planeta davant l'emergència climàtica.

Viu Verd és una via de doble sentit: vol expandir el verd urbà per cuidar de les persones i, alhora, empoderar les persones per cuidar del verd urbà. Aquest, en el clima mediterrani, no fa referència a un color -n'hi ha molts, segons les estacions, i tots tenen el seu sentit-, sinó a un model per deixar d'entendre la ciutat com a l'antagonista del camp i, així, impulsar-hi més la integració de la natura.

BASAT EN LA REGLA 3-30-300

La base per garantir que el verd urbà ajuda a viure millor és seguir la regla 3-30-300, que determina que cada persona ha de poder veure tres arbres des de casa, tenir un 30% de cobertura vegetal o arbòria al seu barri i ser a un màxim de 300 metres d'una zona verda de qualitat.

Així, Viu Verd aposta per accions que estenen la presència de vegetació i de biodiversitat al carrer i milloren la qualitat dels espais verds existents, des de la creació d'eixos verds a la potenciació d'hàbitats de fauna. Un dels reptes municipals del futur Pla de Naturalització serà passar dels 20.000 arbres actuals fins als 30.000 l'any 2030 i Viu Verd ajudarà a definir on i com fer-ho.

Els arbres permeten, per només citar uns exemples, reduir l'efecte illa de calor provocat per les altes temperatures, que disparen els problemes de salut, i també esdevenen refugis climàtics que faciliten la sociabilitat o les ganes de fer activitat física a l'aire lliure, servint així de suport per a la salut mental i física. I, encara més, són una eina esencial per millorar la qualitat de l'aire perquè absorbeixen CO2.

UN MOVIMENT COMPARTIT

Viu Verd promou també a través de diverses accions que la ciutadania de totes les edats conegui el valor de la biodiversitat i s’impliqui activament en cuidar-la tot adquirint coneixements i eines per fer-ho, així com per reivindicar la importància d'un espai urbà saludable en les polítiques públiques.

A la darrera Fira de Sant Isidre, l'Ajuntament va presentar la iniciativa, però es va anar encara més enllà. Un total de 237 viladecanencs van participar en la diagnosi (encara oberta a Internet) per conèixer la percepció del verd que té la ciutadania al seu entorn, al seu barri. I mig centenar de persones van gaudir de passejades ornitològiques per conèixer aus presents a la ciutat.

Als centres educatius s'ha iniciat ja una activitat de sensibilització i, del 5 de juny al 16 de juliol , s'ofereix a la ciutadania participar en un espai de formació per empoderar-se.

Viu Verd té el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación i Resiliencia (PRTR), finançat pels fons de la Unió Europea NextGenerationEU.

Amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat pels fons de la Unió Europea NextGenerationEU.

Ves al contingut